Apotheek Lescrinier

Nationalestraat 70 - Antwerpen

Het griepvirus, een niet te onderschatten boosdoener.

Elk jaar zorgt het griepvirus ervoor dat vele slachtoffers het bed moeten houden. Voor sommige risicopersonen wordt het tijd om aan vaccinatie te denken …

Vele winterse besmettelijke ziekten worden veroorzaakt door virussen. Griep wordt door een specifiek virus veroorzaakt: het influenza-virus. Een infectie brengt hoofdpijn, spierpijn en koorts met zich mee, waardoor de zieke vaak het bed moet houden. Deze ziektebeelden verdwijnen vaak na enkele dagen. Soms kunnen er echter complicaties optreden. Meestal gaat het om een bijkomende infectie van de ademhalingswegen of de longen door bacteriën die gebruik maken van onze verminderde weerstand om ons te besmetten.

Een griep zonder complicaties geneest spontaan. Het is belangrijk te rusten en te drinken om het waterverlies door zweten te compenseren. Om de koorts en de spierpijn te bestrijden worden paracetamol of aspirine gebruikt.

Vaccinatie van risicogroepen.

Niemand is gevrijwaard van de griep, het feit dat men al enkele jaren gespaard is gebleven wil niet zeggen dat men van een bijzondere bescherming geniet.

Voor het grootste deel van de bevolking is griep een goedaardige ziekte.

Voor risicogroepen kunnen de complicaties echter ernstig, ja zelfs dodelijk zijn. Risicogroepen worden gevormd door personen die aan hartkwalen lijden, ademhalingsstoornissen hebben (chronische bronchitis, asthma, mucoviscidose, …), aan diabetes lijden of aan een chronische nieraandoening, evenals alle personen van 65 jaar of ouder.

Voor al deze personen kan het nuttig zijn zich te laten vaccineren tegen de griep. Het vaccin beschermt tegen een besmetting (60 à 70 % der gevaccineerden), maar zijn efficiëntie schuilt vooral in de bescherming tegen complicaties (veelal een reden tot hospitalisatie) en tegen de mortaliteit veroorzaakt door het influenza-virus.

De vaccinatie gebeurt liefst tijdens de maanden oktober of november. Voor zekere risicogroepen onder de 65 jaar, en voor allen ouder dan 65 jaar betaalt het RIZIV het vaccin terug aan 40 %.

GOED OM WETEN

Het vaccin is slechts enkele maanden werkzaam. Bovendien evolueert het griepvirus elk jaar en wijzigt zich. Elk jaar wordt de formule van het vaccin gewijzigd volgens de vooruitzichten van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gedurende de laatste 16 jaar waren hun vooruitzichten correct in bijna 9 op 10 keer. Dit wil zeggen dat, om elk jaar beschermd te zijn tegen de griep, men zich moet hervaccineren.

Adres

Nationalestraat 70
2000 Antwerpen
Tel: 03 232 89 17
Fax: 03 226 31 57
E-mail: apotheek@lescrinier.be
Route via Google Maps
De Lijn halte "Sint Andries"

Apotheker titularis: dr. Apr. Theo Lescrinier
APB nummer 110280

}

Openingsuren

Maandag-vrijdag
8u30 tot 12u30 en 13u30 tot 18u30

Gesloten op zaterdag en zondag.

Vakantieperiodes in 2024

Van 3 augustus tem 18 augustus
Van 26 oktober tem 3 november

Wie is er van wacht?

Tot 22 u: apotheek.be
Tussen 22 u en 9u: apotheek.be of bel naar 0903/99.000