Apotheek Lescrinier

Nationalestraat 70 - Antwerpen

Tacrolimus oogdruppels & Tacrolimus oogzalf

Onze apotheek is gespecialiseerd in magistrale bereidingen. Steeds wordt er gezocht naar de meest geschikte en betaalbare oplossing voor iedere patiënt.

De laatste jaren zijn we sterk gefocust op steriele magistrale bereidingen:

Oogdruppels: ciclosporine oogdruppels, atropine oogdruppels. Zowel de ciclosporine als atropine oogdruppels worden bereid in verschillende concentraties in een LAF-kast. Beiden zijn door het RIZIV terugbetaald en kosten U maximum 2.45 euro per flacon! Ook andere samenstellingen worden bereid (pilocarpine, acetylcysteine, Na-EDTA, Vit.C…..).

Oogzalven: ciclosporine oogzalf, tacrolimus oogzalf, hypertone oogzalf en hydraterende oogzalf (type Duratears, Lacrytube).

 

Plaats van Tacrolimus oogdruppels 0.02- 0.075% en oogzalf 0.02%

Diergeneeskunde

Tacrolimus onderdrukt lokaal de werking van het afweersysteem en stimuleert de traanproductie. Tacrolimus oogzalf en oogdruppels worden gebruikt voor de behandeling van matige tot ernstige keratoconjunctivitis sicca (droge ogen) die niet afdoende reageert op conventionele behandelingen, zoals ciclosporine, of deze niet verdragen.
Irritatie in het oog kan voorkomen. Dit uit zich in het dichtknijpen van de oogleden en roodheid van het bindvlies. Hoewel er bij het gebruik van tacrolimus oogdruppels waarschijnlijk enige opname in het lichaam plaatsvindt, zijn bijwerkingen elders in het lichaam naar aanleiding van het gebruik van deze oogdruppels (nog) niet beschreven.
De oogdruppels zijn houdbaar tot de op het etiket aangegeven datum, mits bewaard in de koelkast (2 – 8 °C). Na openen zijn de oogdruppels nog 1 maand houdbaar. Na openen bewaren bij kamertemperatuur (15 – 25 °C). Ongekoeld transport heeft geen invloed op de houdbaarheid van de oogdruppels.
Er is ervaring met het gebruik van tacrolimus in het oog bij de hond.
Bron: Apotheek faculteit Diergeneeskunde Yalelaan 106, 3584 CM Utrecht; versie nr:005 versie datum:24-01-2022

Humaan gebruik

Experimentele behandeling van oculair toegediende tacrolimus 0,03% tot 0,1% wordt internationaal beschreven sinds 1993, met toenemende belangstelling gedurende de laatste vijf jaren.
De standaardbehandeling bij extraoculaire niet-infectieuze oogziekten is niet altijd toereikend voor alle patiënten. Een mogelijk alternatieve behandeling is oculair toegediende tacrolimus. Een oogpreparaat met tacrolimus 0,03% kan experimenteel toegepast worden bij corneatransplantaties en vernale keratoconjunctivitis (allergisch) die niet reageert op de standaardbehandeling.
Bron: Farmacotherapeutische plaatsbepaling van oculair toegediende tacrolimus bij extraoculaire niet-infectieuze oogziekten; H.M. van Rieke , D. Croonen , R.J. Wijdh en R.C.A. Schellekens ;PW Wetenschappelijk Platform 2010;4(9)

Adres

Nationalestraat 70
2000 Antwerpen
Tel: 03 232 89 17
Fax: 03 226 31 57
E-mail: apotheek@lescrinier.be
Route via Google Maps
De Lijn halte "Sint Andries"

Apotheker titularis: dr. Apr. Theo Lescrinier
APB nummer 110280

}

Openingsuren

Maandag-vrijdag
8u30 tot 12u30 en 13u30 tot 18u30

Gesloten op zaterdag en zondag.

Vakantieperiodes in 2024

Van 3 augustus tem 18 augustus
Van 26 oktober tem 3 november

Wie is er van wacht?

Tot 22 u: apotheek.be
Tussen 22 u en 9u: apotheek.be of bel naar 0903/99.000